Jos olet kirjailija, kannattaa ehdottomasti yrittää saada omia teoksia esille kirjallisen kulttuurin lehtiin ja blogeihin, sillä tämä on yksi parhaista tavoista kasvattaa nimeä. Erityisesti novellit, runot ja esseet ovat mainioita teoksia, joita lehdet julkaisevat joka numerossa ja niiden tarkoituksena on kasvattaa kirjailijan mainetta, lukijakuntaa ja tietenkin näkyvyyttä. Jos halutaan esimerkiksi julkaista oma kirja, on hyvä aloittaa julkaisemalla lehdissä pienempiä teoksia, jonka jälkeen kirja voidaan jopa tilata ja rahoittaa tiettyjen tavoitettujen tahojen toimesta. Seuraa näitä askeleita ja julkaise ensimmäistä kertaa oma teoksesi lehdessä!

  • Lue, lue, lue

Lähes aina, kun haastatellaan maailman kuuluisimpia kirjailijoita, saadaan selville, ettei parempaa tapaa kehittyä kirjailijana olekaan, kuin lukeminen. Kun halutaan omia teoksia esille lehtiin, tulee niiden lukeminen aloittaa heti. Seuraamalla muutamaa pidemmän aikaan, opitaan paljon siitä, minkälaisia teoksia lehdet valitsevat, miten editointi suoritetaan ja muita tärkeitä vinkkejä siihen, kuinka oma teos varmasti saataisi painoon asti.

  • Ole ammattilainen

Ota kirjoittaminen vakavasti ja tähän kuuluu aikataulussa pysyminen. Parhaiten pärjänneet kirjailijat ovat käsitelleet uraansa yrityksen tavoin, sillä on ollut suunnitelma ja aikataulu alusta alkaen, eikä tästä ole harhauduttu muille teille. Varsinkin alussa kärsivällisyyttä ja päämäärätietoisuutta tarvitaan paljon, sillä aina ei ole ihan helppoa saada omia töitä esille.

  • Valitse kohde

Kun olet jo tutustunut tiettyihin kirjallisuuden lehtiin, on helpompi valita niistä se itselle sopivin. Nyt on kuitenkin huomioitava, että tämä ratkaisu voi vaikuttaa merkittävästi kirjailijan tulevaisuuteen. Jos teos lähetetään lukuisiin sellaisiin lehtiin, joihin se ei mistään kohtaa sovi, saadaan aimo liuta hylkäyksiä. Tämä johtaa helposti sellaiseen harhaluuloon, ettei omat teokset ole tarpeeksi hyviä, ja pahimmillaan kirjailijan ura päättyy tähän. Se on tietenkin sääli, sillä omien töiden esille saaminen vaatii juuri oikean lehden löytämisen, oikealla hetkellä ja kirjailijan ura on kuin valmiiksi poljettu. Ei siis tule luovuttaa, vaan teoksia kannattaa lähettää jopa kymmeniin lehtiin, jollei useampiinkin.

  • Viimeistele teokset

Kun olet päättänyt mihin lehtiin haluat teoksesi lähettää, ja varmistanut ettei listalta löydy enää niitä lehtiä, mihin ei kannata missään nimessä uhrata aikaa, täytyy viimeistellä teokset. Jotta lehdelle annetaan mahdollisimman hyvä kuva itsestä, täytyy käsikirjoituksen olla taidokkaasti tehty, oikealla formaatilla varustettu ja tietenkin virheetön. Saatekirjeen täytyy olla myös juuri oikealla tavalla kirjoitettu, jotta se sopii sen lehden tyyliin, johon teos lähetetään. Mukana tulee tietenkin mainita, jos kirjoittajalla on jo jonkinlaista arvostusta kirjallisuuden maailmassa. Jos julkaistuja teoksia ei vielä ole, ei kannata huolestua, jokainen aloittaa jostain.

  • Seuranta

Sähköpostien lähettäminen, hakemusten täyttäminen ja jopa perinteisen postin käyttäminen voi vaikuttaa yksinkertaiselta asialta, mutta helposti syntyy ongelmia, kun halutaan lähettää täysin uusi tarina, tai runo, eikä muisteta mikä lehdistä oli lupautunut harkitsemaan julkaisemista. Jotta lähetykset pysyisivät järjestyksessä, tulee niistä pitää tarkkaa kirjaa. Kirjanpitoon kannattaa lisätä mitä on lähetetty, koska on lähetetty, mille lehdelle se on lähetetty, miten se on lähetetty, mikä vastaus oli, koska vastaus tuli ja kaikki muut mahdolliset seikat.

  • Toista, toista, toista

Mitä enemmän teoksia saadaan esille, sitä suurempi mahdollisuus, että oma tuotos pääsee juuri oikeiden ihmisten huomioon. Tässä tulee kuitenkin aina muistaa laatu ja pitää työnjälki sen mukaisena. Pelkästään yhden teoksen julkaiseminen ei vielä takaa mitään, vaan kannattaa lähettää hyvin useita tekstejä julkaistavaksi, jopa eri lehtiin. Ajan kanssa vaiva tulee kantamaan hedelmää ja hyvällä lykyllä seuraavaksi kirjailijaa haastatellaankin lehtiin menestystarinana.