Kirjallisen kulttuurin lehdet

Näitä lehtiä ei tule sekoittaa Helsingin Sanomien, Iltalehden tai muiden vastaavien julkaisuiden joukkoon, sillä niiden keskittymisen kohteena on luova kirjoittaminen. Lehti voi olla painettu, tai se voi toimia netissä, tai jopa molemmissa. Suomessa näitä lehtiä on hyvin vähän, mutta maailmanlaajuisesti lehtiä on runsaasti saatavalla ja useimmat ovat yksityisessä omistuksessa, tai esimerkiksi jonkin yliopiston tuotoksia. Rahoitusta vastaaville lehdille ei ole kovin yksinkertaista saada ja useimmiten ne ovat täysin riippuvaisia tilaajista, jotka maksavat vuosimaksun lehden lukemisesta. Lehden tilaajat voivat suorittaa maksut kuukausittain, tai vuosittain, ja näistä tuloista lehden toimintaa pyritään jatkamaan.

Alussa lehdillä voi olla vain muutamia kymmeniä tilaajia, mutta useimmiten määrä tasoittuu muutamiin satoihin, tai jopa kymmeniin tuhansiin. Joskus kirjallisen kulttuurin aiheisiin keskittyneet lehdet voivat myös saada rahoitusta esimerkiksi hallitukselta, tai erilaisilta yksityisiltä tahoilta ja organisaatioilta, jotka ovat valmiita lahjoittamaan taiteelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että rahoittaminen olisi helppoa, vaan se on yksi tämän alan lehtien suurimmista kompastuskivistä. On hyvin yleistä että lehti menee konkurssiin jo ensimmäisen vuoden aikana, sillä lehdissä esitellään pääsääntöisesti sellaisia kirjoitelmia, ja sellaista taidetta, mikä ei muuten välttämättä pääsisi lukijoiden silmille, ei ainakaan perinteisen massamedian avulla. Kirjallisten kulttuurin lehtiä on kuitenkin tällä hetkellä huomattavasti helpompi lähteä rakentamaan kuin aikaisemmin, sillä tulostaminen ei ole mistään kohtaa pakollista ja netin avulla kulut voidaan pitää pieninä.

Mitä kirjallisen kulttuurin lehdet sisältävät?

Kirjallisen kulttuurin lehdet julkaisevat perinteisesti lyhyitä tarinoita, esseitä, runoutta, arvosteluita ja jopa taidetta, sekä valokuvausta. Tietyt lehdet voivat erikoistua esimerkiksi runouteen, kun taas toiset keskittyvät haastattelemaan kirjoittajia ja taiteilijoita. Erikoistuminen voi myös olla esimerkiksi massoille tarkoitetuista suosituista kirjoista aina erityisiin aiheisiin, kuten politiikkaan, maan omaan kirjallisuuteen, tai luontoon. Ylipäätään kirjallisen kulttuurin lehdissä on usein tietty tunnelma ja niissä keskitytään paljon tyyliin ja sisältöön, eikä niinkään mainoksiin, massojen tavoittelemiseen tai nopeatempoisuuteen. Harvemmin myöskään lehdistä löytyy erityisen paljon esimerkiksi mysteereitä, kauhua tai muita vastaavia genrejä, sillä keskittyminen esimerkiksi elämänkertoihin ja tositarinoihin on paljon yleisempää.

Mistä artikkelit tulevat?

Useimmat, jollei jopa kaikki, alan lehdistä yrittää houkutella uusia kirjoittajia tekemään tuotoksia lehdelle. Tavoitteena on saada näkyvyyttä uusille lahjoille, joiden kirjoittaminen on todella lukemisen arvoista ja samalla tietenkin lehden taso nousee, kun laatu pysyy hyvänä. Kokemuksella ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä, kun kirjailijaa tai kirjoittajaa valitaan, sillä tarkoituksena on saada yksittäisiä ja ainutlaatuisia teoksia. Tämä on kirjailijalle hyödyllistä, sillä useat kuuluisuudet ovat saaneet tekstinsä esille juuri tällaisten lehtien ansiosta.

Parhaat kirjallisen kulttuurin lehdet

Vaikka onkin olemassa tietyt maailmanlaajuisesti arvostetut lehdet, joita lähes kaikki alalla lukevat, ja jotka ovat olleet markkinoilla jo kymmenien vuosien aikana, ei kannata keskittyä pelkästään siihen miten arvostettu lehti on, vaan siihen mikä toimii itselle. Kirjoittajana tulee keskittyä sellaisiin julkaisuihin, jotka sopivat omille teoksille, kun taas lukijana kannattaa keskittyä niihin julkaisuihin, joista löytyy itselle mielenkiintoisia tekstejä. Varsinkin jos kirjoittaminen ja lukeminen onnistuu englanniksi, on hyvä mahdollisuus saada oma teos esille, varsinkin jos tässä ollaan valmiit näkemään tarpeeksi vaivaa asian eteen. Sadat tuhannet uudet kirjoittajat saavat teoksensa julkaistua joka vuosi, eli mukaan mahtuu helpommin, kuin jos lähdettäisiin tavoittelemaan tekstejä isompiin lehtiin.

Miksi tukea kirjallisen kulttuurin lehtiä?

Rahan tekeminen on harvoin näiden lehtien tarkoitus ja tukien saaminen on niukkaa. Sen takia yksittäiset lahjoittajat ja lukijat ovat merkitsevässä asemassa ja ilman tätä, osa kulttuurista kuolisi. Kulttuuria ei koskaan ole liikaa ja sen lisäksi että nämä lehdet ovat arvokas voimavara uusille kirjoittajille, antaen mahdollisuuksia näkyvyyteen, ne voivat myös tuoda lukijalleen paljon sellaista, mihin suuret ja massamediaan keskittyneet lehdet eivät pysty.